Do góry

Przekąski Przepis na:

Tapenada

Tapenada

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 1490

Niewiele rzeczy wprawia w dobry nastrój tak dobrze jak smaczne jedzenie. Dobrym rozpoczęciem weekendowego lenistwa może być wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jedną z najszybszych do przygotowania przekąsek jest tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek. Jeśli mamy ją zrobioną wcześniej, wystarczy tylko zaopatrzyć się w grzanki lub chrupiącą bagietkę i białe wino.

Składniki

  • 100g czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 3 filety anchowies
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i ew. sól
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwki, kapary, filety anchowies i czosnek wrzucić do blendera. Zmiksować na jednolitą masę.

  2. Oliwę dodawać porcjami, blendując po każdym dodaniu aż do otrzymania konsystencji pasty.

  3. Jeśli tapenada wychodzi za mało słona można dodać sól, ale z umiarem.

  4. Tapenadą smarować chrupiące grzanki i popijać białym winem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń