Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tapenada to pasta, której podstawowymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. Najpopularniejsza jest ta z czarnych oliwek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ją również np. z zielonych. To świetna imprezowa przekąska - możesz ją przygotować wcześniej, a bagietkę czy grzanki nasmarować tuż przed przyjściem gości. Tapenada z czarnych oliwek to połączenie wybornego smaku i minimalizmu w kuchni.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68316
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2010
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68316
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2010
Składniki
Do kielicha blendera lub rozdrabniacza wrzuć odsączone oliwki i kapary, dodaj też obrany czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Dosyp przyprawę chili.
Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przypraw pieprzem do smaku (według uznania) i przemieszaj.
Włóż gotową tapenadę z czarnych oliwek do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie przełóż do miseczki lub rozsmaruj na bagietce. Jeśli tapenadę przełożysz do słoiczka i zalejesz oliwą z oliwek, możesz przechowywać ją w lodówce nawet do 2-3 tygodni.