Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tapenada to pasta, której podstawowymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. Najpopularniejsza jest ta z czarnych oliwek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ją również np. z zielonych. To świetna imprezowa przekąska - możesz ją przygotować wcześniej, a bagietkę czy grzanki nasmarować tuż przed przyjściem gości. Tapenada z czarnych oliwek to połączenie wybornego smaku i minimalizmu w kuchni.
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4583
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8118
O to moja nieco lżejsza wersja carbonary . Polecam ten przepis ,bo smakuje św...
Odsłon: 435
Szybki , smaczny i sycący obiad lub ciepła kolacja. Wystarczą dosłownie trzy...
Odsłon: 474
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4583
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8118
O to moja nieco lżejsza wersja carbonary . Polecam ten przepis ,bo smakuje św...
Odsłon: 435
Szybki , smaczny i sycący obiad lub ciepła kolacja. Wystarczą dosłownie trzy...
Odsłon: 474
Składniki
Do kielicha blendera lub rozdrabniacza wrzuć odsączone oliwki i kapary, dodaj też obrany czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Dosyp przyprawę chili.
Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przypraw pieprzem do smaku (według uznania) i przemieszaj.
Włóż gotową tapenadę z czarnych oliwek do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie przełóż do miseczki lub rozsmaruj na bagietce. Jeśli tapenadę przełożysz do słoiczka i zalejesz oliwą z oliwek, możesz przechowywać ją w lodówce nawet do 2-3 tygodni.