Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tapenada to pasta, której podstawowymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. Najpopularniejsza jest ta z czarnych oliwek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ją również np. z zielonych. To świetna imprezowa przekąska - możesz ją przygotować wcześniej, a bagietkę czy grzanki nasmarować tuż przed przyjściem gości. Tapenada z czarnych oliwek to połączenie wybornego smaku i minimalizmu w kuchni.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 258
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1339
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1230
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 258
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1339
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1230
Składniki
Do kielicha blendera lub rozdrabniacza wrzuć odsączone oliwki i kapary, dodaj też obrany czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Dosyp przyprawę chili.
Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przypraw pieprzem do smaku (według uznania) i przemieszaj.
Włóż gotową tapenadę z czarnych oliwek do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie przełóż do miseczki lub rozsmaruj na bagietce. Jeśli tapenadę przełożysz do słoiczka i zalejesz oliwą z oliwek, możesz przechowywać ją w lodówce nawet do 2-3 tygodni.