Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taralli, nazywane też tarallini, to znane apulijskie obwarzanki. Choć przekąska pochodzi z południa Włoch, dziś rozpowszechniona jest już na całą Italię i chętnie podawana jako czekadełko w restauracjach. Taralli można przygotować na słodko (np. z cukrem) i słono (z solą, ziołami, czosnkiem, pepperoncino). Lepiej upiec ich od razu więcej, bo znikają zbyt szybko!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7956
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 329
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3313
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 609
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7956
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 329
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3313
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 609
Składniki
Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę. Powoli dolewaj oliwę, a następnie wino (mieszając).
Dodaj nasiona kopra, sezam i pepperoncino. Wyrabiaj, żeby składniki się połączyły. Ciasto nie powinno mieć żadnych grudek. Odstaw ciasto na około godzinę, aby „odpoczęło".
Po tym czasie z ciasta uformuj kółeczka (jedna porcja powinna ważyć ok. 8 gramów). Z każdego kółeczka zrób w miarę cienki wałeczek i zwiń go tak, aby palcami zlepić dwa końce.
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzucaj przygotowane ciastka (pojedynczo!). Gdy taralli wypłynie, wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Powtórz dla kolejnych obwarzanków.
Następnie blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wszystkie tarallini. Odległości nie mają znaczenia, bo ciasto nie urośnie.
Ciasteczka piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza w trybie z termoobiegiem. Jeśli taralli nie będą zarumienione, potrzymaj chwilę dłużej. Smacznego!