Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3801

Dodano:

Odsłon: 892

Tartę można polać według upodobań - ketchupem, sosem czosnkowym lub innym.

Składniki

  • mąka 2 szklanki +2 łyżki
  • masło 1/2 kostki
  • sól
  • cebula średniej wielkości 5-6 sztuk
  • olej 4 łyżki
  • mleko 1 szklanka
  • pieprz
  • pomidor średniej wielkości 1 sztuka
  • pół natki pietruszki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło zagnieść z 2 szklankami mąki i odrobiną soli. Gdy ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę wody.

  2. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Moja blaszka ma rozmiar 27cm. Ugnieść dłońmi lekko podnoszą brzeg ciasta. Nakłuć widelcem.

  3. Cebule pokroić w kostkę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Lekko podlać wodą. Zeszklić na patelni.

  4. Na drugą patelnię wsypać 2 łyżki mąki i lekko zrumienić. Dodać 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać. Dodać mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    Pomidory sparzyć i pokroić w kosteczki.
    Natkę pietruszki pokroić drobno.
    Do mlecznej masy dodać cebulę, pomidory i pietruszkę. Dokładnie wymieszać.

  5. Masę wyłożyć na ciasto.
    Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń