Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak w kilka minut wyczarować efektowną przekąskę dla niezapowiedzianych gości? Ja zawsze w swojej lodówce mam ciasto francuskie, które przygotowuje na dziesiątki różnych sposobów. Ostatnim moim odkryciem jest tarta cebulowa. Dzięki wykorzystaniu białej i czerwonej cebuli tarta wygląda niesamowicie atrakcyjnie. Jej przyrządzenie jest banalnie proste, dlatego warto zapamiętać ten przepis.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 268
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2742
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 887
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14405
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 268
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2742
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 887
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14405
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i starty ser. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Rozwijamy płat ciasta francuskiego i nakłuwamy je gęsto widelcem pozostawiając margines około 2 cm z każdej strony. Brzegi ciasta zwijamy po około 1 cm z każdej strony, tak aby były nieco grubsze. Środek ciasta smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch rozkładamy plastry cebuli.
Tartę cebulową pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Po upieczeniu tartę studzimy na kratce. Po przestudzeniu kroimy i serwujemy gościom.