Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wyrazistą w smaku tartę inspirowaną kuchnią meksykańską. Doskonale sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego, ale także jako ciepła przekąska na imprezę ze znajomymi. Więcej na blogu.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7621
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 224
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2540
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 540
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7621
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 224
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2540
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 540
Składniki
Ciasto: • Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
Farsz: • Do miski wbijamy jajko i miksujemy ze śmietanką 30% przez minutę • Następnie dodajemy łyżkę śmietany 12%, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, sól pieprz czarny, pieprz Cayenne, całość mieszamy • Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, przekładamy do sosu • Następnie dodajemy kukurydzę oraz czerwona fasolę, dokładnie mieszamy • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem • Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem • Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy nadzienie, posypujemy serem Grana Padano a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe • Następnie ponownie zapiekamy przez 25 minut w temp 180 stopni