Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wyrazistą w smaku tartę inspirowaną kuchnią meksykańską. Doskonale sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego, ale także jako ciepła przekąska na imprezę ze znajomymi. Więcej na blogu.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Ciasto: • Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
Farsz: • Do miski wbijamy jajko i miksujemy ze śmietanką 30% przez minutę • Następnie dodajemy łyżkę śmietany 12%, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, sól pieprz czarny, pieprz Cayenne, całość mieszamy • Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, przekładamy do sosu • Następnie dodajemy kukurydzę oraz czerwona fasolę, dokładnie mieszamy • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem • Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem • Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy nadzienie, posypujemy serem Grana Padano a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe • Następnie ponownie zapiekamy przez 25 minut w temp 180 stopni