Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta inspirowana kuchnią meksykańską

Tarta inspirowana kuchnią meksykańską

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1459

Dodano:

Odsłon: 213

Przepis na wyrazistą w smaku tartę inspirowaną kuchnią meksykańską. Doskonale sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego, ale także jako ciepła przekąska na imprezę ze znajomymi. Więcej na blogu.

Składniki

  • Ciasto: 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 12%
  • 100 gramów masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • Garść pomidorów koktajlowych
  • 200 gramów śmietanki 30%
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • Ser Grana Padano do posypania
  • Pieprz cayenne, pieprz czarny i sól do smaku
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    • Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
    • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
    • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę

  2. Farsz:

    • Do miski wbijamy jajko i miksujemy ze śmietanką 30% przez minutę
    • Następnie dodajemy łyżkę śmietany 12%, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, sól pieprz czarny, pieprz Cayenne, całość mieszamy
    • Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, przekładamy do sosu
    • Następnie dodajemy kukurydzę oraz czerwona fasolę, dokładnie mieszamy
    • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem
    • Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem
    • Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia
    • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy nadzienie, posypujemy serem Grana Padano a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe
    • Następnie ponownie zapiekamy przez 25 minut w temp 180 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń