Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńska

Autor:

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15394

Dodano:

Odsłon: 2457

Smakuje wybornie.

Składniki

  • Masło 12 dag
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Mleko 3 łyżki
  • Mleko 200 ml
  • Jajka 4 szt.
  • Cebula biała 4 szt.
  • Szynka 15 dag
  • Ser żółty 10 dag
  • Śmietanka kremówka 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Tłuszcz do formy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę wyrobić z masłem, jajkiem, 3 łyżkami mleka, solą i odrobiną wody. Następnie przykryć i schłodzić. Na rozgrzanym oleju przysmażyć posiekaną cebulę i szynkę. Śmietankę rozbełtać z resztą mleka, 3 jajkami, startym serem i przyprawami do smaku, dodać przysmażoną cebulę i szynkę i lekko wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do natłuszczonej formy, wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń