Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O :) polecam dla wielbicieli boczniaków
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1204
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1317
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 194
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1204
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1317
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 194
Składniki
Mąkę wymieszałem z solą i cukrem. Posiekałem z masłem. Wbiłem jajko i wlałem 2 łyżki zimnej wody ,zagniotłem ciasto ,owinąłem folią spożywczą i włożyłem na godzinę do lodówki. Formę wylepiłem ciastem i nakłułem widelcem. zapiekłem w temperaturze 180 stopni C (15 min).
Grzyby pokroiłem w cienkie paski ,seler w plasterki ,cebulę w kostkę. Cebulę zeszkliłem na oleju ,dodałem seler i boczniaki. Smażyłem ok. 4 min. Z masła i mąki zrobiłem białą zasmażkę ,rozprowadziłem śmietaną. Doprawiłem sokiem z cytryny ,gałką muszkatołową ,pieprzem i solą. Gotowałem 5 min ,stale mieszając. Lekko ostudziłem i dodałem rozmącone żółtko ,połączyłem z warzywami. Obrane pomidory pokroiłem w plastry.
Na ciasto wyłożyłem masę ,ułożyłem plastry pomidora ,oprószyłem pieprzem ,posypałem serem i natką pietruszki. Piekłem 20 min w temperaturze 180 stopni C.