Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z boczniakami

Tarta z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48013

Dodano:

Odsłon: 2883

O :) polecam dla wielbicieli boczniaków

Składniki

  • Ciasto:
  • jajko
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • sól
  • szczypta cukru pudru
  • Farsz:
  • 300 g boczniaków
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 250 ml śmietany 18%
  • łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz
  • żółtko
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki startego sera ,łyżka posiekanej natki pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszałem z solą i cukrem. Posiekałem z masłem. Wbiłem jajko i wlałem 2 łyżki zimnej wody ,zagniotłem ciasto ,owinąłem folią spożywczą i włożyłem na godzinę do lodówki. Formę wylepiłem ciastem i nakłułem widelcem. zapiekłem w temperaturze 180 stopni C (15 min).

  2. Grzyby pokroiłem w cienkie paski ,seler w plasterki ,cebulę w kostkę. Cebulę zeszkliłem na oleju ,dodałem seler i boczniaki. Smażyłem ok. 4 min. Z masła i mąki zrobiłem białą zasmażkę ,rozprowadziłem śmietaną. Doprawiłem sokiem z cytryny ,gałką muszkatołową ,pieprzem i solą. Gotowałem 5 min ,stale mieszając. Lekko ostudziłem i dodałem rozmącone żółtko ,połączyłem z warzywami. Obrane pomidory pokroiłem w plastry.

  3. Na ciasto wyłożyłem masę ,ułożyłem plastry pomidora ,oprószyłem pieprzem ,posypałem serem i natką pietruszki. Piekłem 20 min w temperaturze 180 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 stycznia 2014 bardzo lubię te grzyby, warto wypróbować Twój przepis

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 stycznia 2014 boczniaki pyszne grzyby,można wiele różności z nimi robić,tylko dawno nie spotkałem tych grzybów:( Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń