Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę.
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2998
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2731
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3352
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2998
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2731
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3352
Składniki
Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie.