Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zobaczcie nasz najszybszy przepis na tartę ze szpinakiem i sprawdźcie, co zrobić, by farsz nie był suchy!
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 52
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43633
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 191
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 618
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 52
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43633
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 191
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 618
Składniki
Zimne masło pokroić w kostkę, rozgniatać z mąką, dodać wodę, oliwę i sól, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, co najmniej pół godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie szpinakowe – na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku aż zaczną pachnieć, dodać liście szpinaku, poddusić kilka minut, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny, dodać ser feta, wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, piekarnik rozgrzać do 210 stopni, spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i podpiekać 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier i podpiekać kolejne 5-7 minut na złoto.
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut aby nadzienie się ścięło.
Podawać na ciepło lub na zimno.