Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zobaczcie nasz najszybszy przepis na tartę ze szpinakiem i sprawdźcie, co zrobić, by farsz nie był suchy!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1533
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3004
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1094
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1860
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1533
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3004
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1094
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1860
Składniki
Zimne masło pokroić w kostkę, rozgniatać z mąką, dodać wodę, oliwę i sól, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, co najmniej pół godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie szpinakowe – na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku aż zaczną pachnieć, dodać liście szpinaku, poddusić kilka minut, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny, dodać ser feta, wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, piekarnik rozgrzać do 210 stopni, spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i podpiekać 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier i podpiekać kolejne 5-7 minut na złoto.
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut aby nadzienie się ścięło.
Podawać na ciepło lub na zimno.