Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 1112

Dodano:

Odsłon: 326

Zobaczcie nasz najszybszy przepis na tartę ze szpinakiem i sprawdźcie, co zrobić, by farsz nie był suchy!

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 80-100 ml zimnej wody
  • 125 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany
  • 100 g sera feta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Zimne masło pokroić w kostkę, rozgniatać z mąką, dodać wodę, oliwę i sól, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, co najmniej pół godziny.

  2. W międzyczasie przygotować nadzienie szpinakowe – na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku aż zaczną pachnieć, dodać liście szpinaku, poddusić kilka minut, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny, dodać ser feta, wymieszać.

  3. W osobnym naczyniu wymieszać jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

  4. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, piekarnik rozgrzać do 210 stopni, spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i podpiekać 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier i podpiekać kolejne 5-7 minut na złoto.

  5. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut aby nadzienie się ścięło.

  6. Podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń