Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna Francuska przystawka podawana na zimno.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 714
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 714
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Marchew, groszek i kukurydzę wykładamy na durszlak i odcedzamy z wody, wodę wykorzystamy do wywaru warzywnego.
Odmierzamy 200 ml wywaru z groszku, marchewki i kukurydzy, dodajemy pół łyżeczki kostki rosołowej, solimy i pieprzymy. Zagotowujemy wywar i gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, zalaną wcześniej 1/4 szklanki zimnej wody, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.
W między czasie gdy Żelatyna z wywarem stygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach. Gdy wywar z żelatyną ostygł, wlewamy do masy śmietankowej i mikserem łączymy wszystko.
Osączone marchew, groszek i kukurydzę mieszamy z pokrojoną polędwicą w kostkę i masą śmietankową zmiksowaną z wywarem warzywnym i żelatyną. Formę keksową wykładamy folią spożywczą, lekko smarujemy folię olejem i wykładamy plasterkami sera żółtego. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw z kostkami polędwicy. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy jajka, wokół wykładamy pomieszane warzywa z szynką i masą śmietankową.
Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.
Smacznego!!!