Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna Francuska przystawka podawana na zimno.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Marchew, groszek i kukurydzę wykładamy na durszlak i odcedzamy z wody, wodę wykorzystamy do wywaru warzywnego.
Odmierzamy 200 ml wywaru z groszku, marchewki i kukurydzy, dodajemy pół łyżeczki kostki rosołowej, solimy i pieprzymy. Zagotowujemy wywar i gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, zalaną wcześniej 1/4 szklanki zimnej wody, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.
W między czasie gdy Żelatyna z wywarem stygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach. Gdy wywar z żelatyną ostygł, wlewamy do masy śmietankowej i mikserem łączymy wszystko.
Osączone marchew, groszek i kukurydzę mieszamy z pokrojoną polędwicą w kostkę i masą śmietankową zmiksowaną z wywarem warzywnym i żelatyną. Formę keksową wykładamy folią spożywczą, lekko smarujemy folię olejem i wykładamy plasterkami sera żółtego. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw z kostkami polędwicy. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy jajka, wokół wykładamy pomieszane warzywa z szynką i masą śmietankową.
Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.
Smacznego!!!