Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiropites znane również pod nazwą Tiropitakia to greckie mini paszteciki z ciasta filo wypełnione po brzegi serowym nadzieniem. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Cudownie smakują serwowane tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3537
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14868
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3537
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14868
Składniki
Parmezan ścieramy na tarce na małych oczkach.
Do miski przekładamy ser feta, który następnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy stary parmezan oraz dwa jajka. Składniki mieszamy.
Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto filo rozwijamy i kroimy na 4 równej szerokości, podłużne paski. Paski ciasta smarujemy z jednej strony masłem. Na pierwszy pasek ciasta układamy drugi, następnie na węższej podstawie rozsmarowujemy łyżkę farszu. Chwytamy za jeden róg ciasta i składamy go po przekątnej tworząc trójkąt. Ponowie zawijamy ciasto po przekątnej. Czynność powtarzamy do końca paska. Podobnie postępujemy z kolejnymi paskami ciasta.
Zawinięte trójkąty układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 3-4 cm odstępy.
Greckie mini pierożki (Tiropitakia) pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do zrumienienia). Podajemy na ciepło z ulubionym sosem.