Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiropites znane również pod nazwą Tiropitakia to greckie mini paszteciki z ciasta filo wypełnione po brzegi serowym nadzieniem. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Cudownie smakują serwowane tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego.
Składniki
Parmezan ścieramy na tarce na małych oczkach.
Do miski przekładamy ser feta, który następnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy stary parmezan oraz dwa jajka. Składniki mieszamy.
Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto filo rozwijamy i kroimy na 4 równej szerokości, podłużne paski. Paski ciasta smarujemy z jednej strony masłem. Na pierwszy pasek ciasta układamy drugi, następnie na węższej podstawie rozsmarowujemy łyżkę farszu. Chwytamy za jeden róg ciasta i składamy go po przekątnej tworząc trójkąt. Ponowie zawijamy ciasto po przekątnej. Czynność powtarzamy do końca paska. Podobnie postępujemy z kolejnymi paskami ciasta.
Zawinięte trójkąty układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 3-4 cm odstępy.
Greckie mini pierożki (Tiropitakia) pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do zrumienienia). Podajemy na ciepło z ulubionym sosem.