Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uwielbiasz tortillę, to już najwyższa pora na przygotowanie domowej wersji tego popularnego dania. Jego wykonanie jest szybkie i banalnie proste. Przekonaj się sam!
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33578
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 148
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 268
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33578
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 148
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 268
Składniki
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj roztopione masło i wrzątek. Całość zamieszaj łyżką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut (możesz też wyrabiać je ręcznie, jednak zanim zaczniesz to robić, koniecznie sprawdź jego temperaturę). Ciasto na tortillę musi być zwarte, ale elastyczne. Gdy osiągniesz taki efekt, przykryj ciasto folią spożywczą lub włóż do woreczka strunowego i odstaw do wystudzenia na około 25-30 minut.
Gdy ciasto przestygnie, podziel je na 12 równych kulek o wielkości orzecha włoskiego i by nie wysychały umieść je pod czystą, zwilżoną ściereczką kuchenną. Rozwałkuj pierwszą kulkę jak najcieniej. Co ważne, stolnicy nie można podsypywać mąką.
Nagrzej porządnie patelnię i umieść na niej cieniutki placek. Smaż przez około 20 sekund z każdej strony. Na tortilli powinny pojawić się charakterystyczne pęcherzyki, które podpieką się na brązowy kolor. Jeśli tortilla będzie przyrumieniać się zbyt mocno, zmniejsz moc palnika. Gotową tortillę podawaj z pokrojonymi warzywami i kurczakiem. Dodaj ulubiony sos.