Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna, hiszpańska tortilla de patatas to jedno z ukochanych dań Magdy Gessler, która szczególnym sentymentem darzy kuchnię tego regionu. Niestety, wielu Polaków nie wie, jak przygotować to pyszne i tanie danie. W gruncie rzeczy to nic trudnego i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem. Warto jednak skorzystać z porad znanej restauratorki. Fot. 123RF/Mateusz Jagielski/DDTVN/East News
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 257
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 932
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 46
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 545
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 257
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 932
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 46
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 545
Składniki
Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w nieregularne, niezbyt duże kawałki. Cebulę pokrój w piórka.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Następnie na rozgrzany tłuszcz wsyp ziemniaki, pokrojoną cebulę oraz całe ząbki czosnku. Całość duś na niewielkim ogniu przez około godzinę do momentu aż ziemniaki zmiękną i zaczną się rozpadać.
Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź ziemniaki na sitku, zostawiając nieco tłuszczu na patelni. Poczekaj, aż ziemniaki nieco przestygną.
Jajka wbij do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie lekko ubij je przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj do nich lekko przestudzone, ale wciąż ciepłe ziemniaki z cebulą. Całość ostrożnie wymieszaj, uważając, aby nie powstała jednolita masa, a ziemniaki wciąż zachowały swój kształt.
Masę jajeczno, ziemniaczaną wylej na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Tortilla de patatas Magdy Gessler powinna być smażona na niewielkim ogniu, potrząsając od czasu do czasu. Gdy jajka się zetną i zrumienią, obróć tortillę na drugą stronę, zsuwając ją na pokrywkę, a następnie ponownie zsuwając na patelnię. Smaż kolejnych kilka minut, aby druga strona się zezłociła. Tortilla de patatas jest gotowa i może być natychmiast podawana. doskonale smakuje z hiszpańską szynką i sosem aioli.