Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna, hiszpańska tortilla de patatas to jedno z ukochanych dań Magdy Gessler, która szczególnym sentymentem darzy kuchnię tego regionu. Niestety, wielu Polaków nie wie, jak przygotować to pyszne i tanie danie. W gruncie rzeczy to nic trudnego i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem. Warto jednak skorzystać z porad znanej restauratorki. Fot. 123RF/Mateusz Jagielski/DDTVN/East News
Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w nieregularne, niezbyt duże kawałki. Cebulę pokrój w piórka.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Następnie na rozgrzany tłuszcz wsyp ziemniaki, pokrojoną cebulę oraz całe ząbki czosnku. Całość duś na niewielkim ogniu przez około godzinę do momentu aż ziemniaki zmiękną i zaczną się rozpadać.
Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź ziemniaki na sitku, zostawiając nieco tłuszczu na patelni. Poczekaj, aż ziemniaki nieco przestygną.
Jajka wbij do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie lekko ubij je przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj do nich lekko przestudzone, ale wciąż ciepłe ziemniaki z cebulą. Całość ostrożnie wymieszaj, uważając, aby nie powstała jednolita masa, a ziemniaki wciąż zachowały swój kształt.
Masę jajeczno, ziemniaczaną wylej na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Tortilla de patatas Magdy Gessler powinna być smażona na niewielkim ogniu, potrząsając od czasu do czasu. Gdy jajka się zetną i zrumienią, obróć tortillę na drugą stronę, zsuwając ją na pokrywkę, a następnie ponownie zsuwając na patelnię. Smaż kolejnych kilka minut, aby druga strona się zezłociła. Tortilla de patatas jest gotowa i może być natychmiast podawana. doskonale smakuje z hiszpańską szynką i sosem aioli.
Włoski prosty przepis na makaron. Szybkie ale jednocześnie wykwintne danie. M...
Odsłon: 33913
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 169
To dzięki stosowaniu diety SIRT, Adele schudła ok. 40 kg. Influencerka Modern...
Odsłon: 30
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 169
To dzięki stosowaniu diety SIRT, Adele schudła ok. 40 kg. Influencerka Modern...
Odsłon: 30
Składniki
Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w nieregularne, niezbyt duże kawałki. Cebulę pokrój w piórka.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Następnie na rozgrzany tłuszcz wsyp ziemniaki, pokrojoną cebulę oraz całe ząbki czosnku. Całość duś na niewielkim ogniu przez około godzinę do momentu aż ziemniaki zmiękną i zaczną się rozpadać.
Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź ziemniaki na sitku, zostawiając nieco tłuszczu na patelni. Poczekaj, aż ziemniaki nieco przestygną.
Jajka wbij do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie lekko ubij je przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj do nich lekko przestudzone, ale wciąż ciepłe ziemniaki z cebulą. Całość ostrożnie wymieszaj, uważając, aby nie powstała jednolita masa, a ziemniaki wciąż zachowały swój kształt.
Masę jajeczno, ziemniaczaną wylej na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Tortilla de patatas Magdy Gessler powinna być smażona na niewielkim ogniu, potrząsając od czasu do czasu. Gdy jajka się zetną i zrumienią, obróć tortillę na drugą stronę, zsuwając ją na pokrywkę, a następnie ponownie zsuwając na patelnię. Smaż kolejnych kilka minut, aby druga strona się zezłociła. Tortilla de patatas jest gotowa i może być natychmiast podawana. doskonale smakuje z hiszpańską szynką i sosem aioli.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Przekąski
Jaglanka curry
Przekąski
Tortilla z łososiem i rukolą
Przekąski
Wytrawne nachosy z domowej tortilli
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Nie ma nic zdrowszego od połączenia marchewki i cukinii, a z soczystymi pomid...
Odsłon: 5238
Jaglanka curry
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 89