Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała przekąska na towarzyskie spotkanie.
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2254
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 4364
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1022
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 77
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2254
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 4364
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1022
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 77
Składniki
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej ciepłej/gorącej) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej) , dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać. Najlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką. Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami.