Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortilla z tuńczykiem może wydawać się świetnym pomysłem na szybką przekąskę – wystarczy zawinąć kilka składników w mączny placek podgrzany chwilę w kuchence mikrofalowej… Jeśli chcesz zjeść naprawdę smaczną tortillę, poświęć jej nieco więcej czasu. Przygotuj placki samodzielnie, a już nigdy nie sięgniesz po takie ze sklepu. Według poniższego przepisu wykonasz 4 tortille (dla 2-4 osób).
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35690
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6006
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35690
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6006
        
        
                Składniki
Odcedź tuńczyka i kukurydzę z zalewy. Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój papryki w paski. Opłucz i osusz liście sałaty.
Połącz w miseczce majonez i jogurt. Wymieszaj z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Połącz w misce wszystkie składniki na tortille (z wyjątkiem wody). Zagnieć je na jednolite ciasto, stopniowo dolewając wodę (ciasto powinno być zwarte, lekko kleiste). Podziel je na 4 części, uformuj z nich kule i odłóż na 20 minut pod przykryciem wilgotnej ściereczki.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na okrągły, cienki placek. Obsmaż go na suchej patelni – około minutę po każdej ze stron. Powstające w czasie smażenia bąble dociskaj łopatką do patelni. Wysmaż w ten sposób wszystkie cztery porcje.
Podziel składniki farszu na 4 równe części i rozłóż je na ciepłych tortillach. Polej każdą porcją sosu i zwiń w rulon. Zjedz od razu.