Do góry

Przekąski Przepis na:

Tradycyjny śledź w oleju

Tradycyjny śledź w oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1836

Dodano:

Odsłon: 20156

Fakt, w tym roku trochę kombinowałam ze śledzikiem ale nie mogło zabraknąć w okresie świąteczno -noworocznym tego tradycyjnego śledzia.

Składniki

  • 1 kg solonych śledzi matia
  • 1 kg cebuli
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • olej
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie odcedzamy z zalewy, kroimy na niewielkie kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy z mleka płuczemy wodą i odstawiamy na sicie aż śledzie obeschną. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15-20 min. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    W dużym słoju przekładamy warstwami cebulę i śledzie, oprószając warstwy śledzi świeżo mielonym pieprzem oraz układając ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy taką ilością oleju aby przykryła wszystkie warstwy. Odstawiamy na 1-2 dni do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń