Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na kurczaka. Składniki na 4 osoby.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14436
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1685
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16554
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6647
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14436
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1685
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16554
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6647
Składniki
Z udek wyjąć kości (ewentualnie zdjąć skórę, jeśli ktoś nie lubi..). Mięso natrzeć solą, pieprzem, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. W międzyczasie posiekać pieczarki i cebulę - podsmażyć na łyżce oleju; wystudzić, doprawić pieprzem i solą, dodać ryż, jajko. Wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować udka. Obtoczyć je w mące, roztrzepatym dobrze jajku, obsypać bułką tartą. Obsmażyć na rumiano na patelni. Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Piec najpierw pod przykryciem (podlac troszkę bulionem) przez ok. 30 minut, potem zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 180 st.C., aby udka się jeszcze podrumieniły. Udka dobrze smakują z zielona sałatą w sosie vinegrette.