Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuska przekąska vol-au-vent podana na zimno z dwoma rodzajami nadzienia: pastą z tuńczyka oraz twarożkiem z jabłuszkami kaparowymi i łososiem. Trochę zabawy z tym jest, ale efekt murowany. Przekąski pięknie prezentują się na stole i na pewno zrobią wrażenie na gościach... u mnie zrobiły :-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Składniki
Przygotować farsz 1: Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Przygotować farsz 2: Wszystkie składniki (oprócz łososia i koperku) wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Łosoś i koperek będzie do ozdoby.
Przygotowanie ciasta: Ciasto rozwinąć i wykroić pełne koła. Następnie dla każdego pełnego koła wykroić po 2 krążki z otworem w środku. Małe kółka będą "pokrywkami", potrzebujecie ich tyle, ile macie pełnych kół (żeby nie marnować ciasta resztki zagniotłam, ponownie rozwałkowałam i wykrawałam).
Następnie oddzielić żółtko od białka. Do białka i żółtka osobno wlać odrobinę wody i wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pełne koła. Posmarować je białkiem. Na to nałożyć pierwsze puste koło i ponownie posmarować białkiem.
Czynność powtórzyć z drugim pustym kołem. Na koniec całość (łącznie z małymi kółkami) posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni góra-dół na 10-15 minut do zrumienienia (to zależy od piekarnika).
Gotowe vol-au-vent wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Gotowe vol-au-vent można nadziewać farszami. Każdy przykryć pokrywką z małego kółka. SMACZNEGO!!!