Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędliny domowe- pieczony baleron

Wędliny domowe- pieczony baleron

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4304

Dodano:

Odsłon: 50467

Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce - zrobię sobie sam szynkę i baleron. Bez chemii!

Składniki

  • karkówka - ok. 2 kg
  • peklosól (może być zwykła) - nie więcej niż 2 łyżki
  • czosnek granulowany - 1łyżeczka
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • gorczyca - pół łyżeczki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • jałowiec - 3 ziarna
  • pieprz ziarnisty - łyżeczka
> 6 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przyprawy utrzeć w moździerzu i wymieszać z solą (peklosolą). Umyte i osuszone mięso natrzeć dokładnie przyprawami - wcierać ręcznie w każdy zakamarek, przez dłuższą chwilę.
    Zalać w szklanym lub kamionkowym naczyniu przegotowaną, ostudzoną wodą lub wywarem z kości. Ja użyłem bulionu wołowego wymieszanego z wodą w proporcji 1:3.
    Płynu dodać tyle, aby całe mięso było zanurzone. przykryć i docisnąć, aby utrudnić dostęp powietrza. Trzymać w temperaturze ok. 4-6 st. C (na dolnej półce w lodówce) minimum 10 - 12 dni. Przynajmniej raz dziennie mięso przewrócić.

  2. Mięso leży już 5 dzień w marynacie.
    Obracam je 2 - 3 razy dziennie.
    Zaczyna nabierać ładnego, różowego koloru. Jeszcze z tydzień i będzie można wędzić lub piec. Cierpliwości!

  3. Baleron nie wytrzymał do wędzenia... :-).
    Postanowiłem go upiec.
    Baleron wyjęty z zalewy umyj dokładnie, osusz, uformuj mięso na desce i obwiąż ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st.C.

  4. Na patelni rozgrzej mocno olej i obsmaż szybko na dużym ogniu baleron ze wszystkich stron.
    Przełóż do nagrzanego piekarnika - połóż na ruszcie, pod spodem umieść blaszkę. Piecz ok. 10 - 12 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz mniej więcej godzinę na kilogram mięsa.
    Wystudź i kosztuj do woli. Można również zjeść go na ciepło, z dowolnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 lipca 2013 Pysznie się zapowiada, wypróbuję Twój przepis, a na razie ląduje w książce :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchnianatki 19 lipca 2013 no,no - aż ślinka cieknie :)) A ja polecam domowy sposób na kiełbaskę ze słoika: http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/11/kiebasa-ze-soika.html Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 16 lipca 2013 Też podobnie przygotowuję mięso do wędzenia lub pieczenia, ale marynuję 5 dni. Muszę spróbować według Twojego przepisu, bo baleronik na zdjęciu bardzo ładnie wygląda. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń