Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędzona ośmiornica

Wędzona ośmiornica

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 296

Dodano:

Odsłon: 572

Owoce morza smakują wyśmienicie, a wędzone są znakomite. Polecam!

Składniki

  • ośmiornica
  • woda
  • sól kamienna lub morska
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wędzona ośmiornica

Przygotowanie

  1. Ośmiornice jeśli jest mrożona odmrażamy. W naczyniu zagotowujemy wodę. Wkładamy na chwilę do wrzątku ośmiornice i wyciągamy. Hartujemy tak kilka razy. Wkładamy do tej samej wody i gotujemy do miękkości. Stopień gotowania sprawdzamy szpikulcem. Wyjmujemy z wody studzimy.

  2. Sporządzamy solankę 40g soli na litr wody. Wkładamy ośmiornice do solanki na noc. Wieszamy ośmiornice na przędzy z bawełny celem ocieknięcia.

  3. Wieszamy ośmiornice w wędzarni rozgrzanej do temp. 40 stopni osuszamy i wędzimy w takiej temp. 3-4 h. Ja do wędzenia użyłem wędzarni borniaka.

    Chłodzimy do temp poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu.

    Smacznego 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń