Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły przepyszne mięsko same odchodziło o skórki, po prostu pychotka. Polecam
nóż, wiadro lub miska na solankę, ręcznik papierowy,
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1414
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1582
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1414
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1582
Składniki
Ryby aby były smaczne muszą być świeże. Ryby oczyścić , usunąć oczy i skrzela. Można wędzić w całości lub pokroić w dzwonka , ja pstrągi wędziłam w całości, a karpia pokroiłam w dzwonka. Następnie umyć i osuszyć. Przygotować solankę na 1 litr wody 1 łyżka soli, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Ryby włożyć do przygotowanej solanki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć , opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Wędzarnię rozgrzać od 35 - 40 stopni, paląc drewnem owocowym przez 60 minut. przy otwartym wylocie dymu , po czym włożyć osuszoną rybę nie zamykając wylotu dymu przez około 30 minut. dzięki temu rybka nam się fajnie osuszy. Po 30 minutach zamknij wylot dymu , pilnując aby temperatura nie przekroczyła 40 stopni. Wędzenie ma trwać 3 -4 godziny, a dym nie może być za bardzo gęsty. Po tym czasie rybka powinna być gotowa. Smacznego
Rybki w solance.
Pyszna rybka gotowa do zajadania.