Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły przepyszne mięsko same odchodziło o skórki, po prostu pychotka. Polecam
nóż, wiadro lub miska na solankę, ręcznik papierowy,
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 168
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 168
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Ryby aby były smaczne muszą być świeże. Ryby oczyścić , usunąć oczy i skrzela. Można wędzić w całości lub pokroić w dzwonka , ja pstrągi wędziłam w całości, a karpia pokroiłam w dzwonka. Następnie umyć i osuszyć. Przygotować solankę na 1 litr wody 1 łyżka soli, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Ryby włożyć do przygotowanej solanki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć , opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Wędzarnię rozgrzać od 35 - 40 stopni, paląc drewnem owocowym przez 60 minut. przy otwartym wylocie dymu , po czym włożyć osuszoną rybę nie zamykając wylotu dymu przez około 30 minut. dzięki temu rybka nam się fajnie osuszy. Po 30 minutach zamknij wylot dymu , pilnując aby temperatura nie przekroczyła 40 stopni. Wędzenie ma trwać 3 -4 godziny, a dym nie może być za bardzo gęsty. Po tym czasie rybka powinna być gotowa. Smacznego
Rybki w solance.
Pyszna rybka gotowa do zajadania.