Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-03-2020
Witam serdecznie. W dzisiejszym filmie, cała procedura wędzenia udek z kurczaka. Dym bukowy i sól morska, sama natura bez chemicznych dodatków. Polecam serdecznie. Smacznego !!!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Składniki
Ćwiartki myjemy i przekładamy do dużego garnka ok 6 l. Następnie wlewamy do miski 2 litry wody i wsypujemy całą sól, dokładnie mieszamy aby rozpuścić sól. Zalewamy udka i przykrywamy talerzem tak aby zatopił się w roztworze dociskając mięso, następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny, po tym czasie peklowanie kurczaków jest zakończone. Z garnka wylewamy solankę i przemywamy udka pod bieżącą wodą, wlewamy świeżą wodę do garnka ok 3 l. i stawiamy na gaz gdzie woda musi się zagotować, a następnie wrzucamy kolejno wszystkie ćwiartki i parzymy już na wolnym ogniu w ok 80 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie parzenie mamy zakończone i możemy zacząć wiązać pojedynczo udka za końcówkę nogi, wystarczy mocno obwiązać i zacisnąć tak aby sznurek się nie zsunął. Kolejny etap to suszenie, musimy znaleźć suche, zimne i przewiewne miejsce gdzie powiesimy nasze ćwiartki na ok 12 godzin, skórka kurczaka przy wędzeniu nie może być mokra, gdy jest sucha kolor jest ładniejszy i nic się do niej nie przykleja. Po tym czasie należy dobrze przygotować wędzarnię, kilka godzin przed wędzeniem rozpalamy ogień i przepalamy aby ją dokładnie wysuszyć. Ćwiartki wieszamy w wędzarni i wędzimy w 65 stopniach przez ok 3 godziny w dymie bukowym, po tym czasie kurczaki wyciągamy i wieszamy do ostygnięcia tak aby odpoczęły i stężały. Cała procedura wędzenia udek z kurczaka jest zakończona !!! Smacznego !!! :-)