Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-03-2020
Witam serdecznie. W dzisiejszym filmie, cała procedura wędzenia udek z kurczaka. Dym bukowy i sól morska, sama natura bez chemicznych dodatków. Polecam serdecznie. Smacznego !!!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4208
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 423
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 855
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3714
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4208
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 423
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 855
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3714
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Ćwiartki myjemy i przekładamy do dużego garnka ok 6 l. Następnie wlewamy do miski 2 litry wody i wsypujemy całą sól, dokładnie mieszamy aby rozpuścić sól. Zalewamy udka i przykrywamy talerzem tak aby zatopił się w roztworze dociskając mięso, następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny, po tym czasie peklowanie kurczaków jest zakończone. Z garnka wylewamy solankę i przemywamy udka pod bieżącą wodą, wlewamy świeżą wodę do garnka ok 3 l. i stawiamy na gaz gdzie woda musi się zagotować, a następnie wrzucamy kolejno wszystkie ćwiartki i parzymy już na wolnym ogniu w ok 80 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie parzenie mamy zakończone i możemy zacząć wiązać pojedynczo udka za końcówkę nogi, wystarczy mocno obwiązać i zacisnąć tak aby sznurek się nie zsunął. Kolejny etap to suszenie, musimy znaleźć suche, zimne i przewiewne miejsce gdzie powiesimy nasze ćwiartki na ok 12 godzin, skórka kurczaka przy wędzeniu nie może być mokra, gdy jest sucha kolor jest ładniejszy i nic się do niej nie przykleja. Po tym czasie należy dobrze przygotować wędzarnię, kilka godzin przed wędzeniem rozpalamy ogień i przepalamy aby ją dokładnie wysuszyć. Ćwiartki wieszamy w wędzarni i wędzimy w 65 stopniach przez ok 3 godziny w dymie bukowym, po tym czasie kurczaki wyciągamy i wieszamy do ostygnięcia tak aby odpoczęły i stężały. Cała procedura wędzenia udek z kurczaka jest zakończona !!! Smacznego !!! :-)