Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędzone udka z kurczaka, cała procedura wędzenia.

Przepis dnia 2020-03-03
Wędzone udka z kurczaka, cała procedura wędzenia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 6454

Witam serdecznie. W dzisiejszym filmie, cała procedura wędzenia udek z kurczaka. Dym bukowy i sól morska, sama natura bez chemicznych dodatków. Polecam serdecznie. Smacznego !!!

Składniki

  • Ćwiartki z kurczaka 8 szt. ok 3 kg.
  • Sól morska 200 g.
  • Woda 2l + 3l
  • Sznurek spożywczy 3 m.
  • Drewno bukowe do wędzenia.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wędzone udka z kurczaka, cała procedura wędzenia.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki myjemy i przekładamy do dużego garnka ok 6 l.
    Następnie wlewamy do miski 2 litry wody i wsypujemy całą sól,
    dokładnie mieszamy aby rozpuścić sól.
    Zalewamy udka i przykrywamy talerzem tak aby zatopił się w roztworze dociskając mięso, następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny, po tym czasie peklowanie kurczaków jest zakończone.

    Z garnka wylewamy solankę i przemywamy udka pod bieżącą wodą, wlewamy świeżą wodę do garnka ok 3 l. i stawiamy na gaz gdzie woda musi się zagotować, a następnie wrzucamy kolejno wszystkie ćwiartki i parzymy już na wolnym ogniu w ok 80 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie parzenie mamy zakończone i możemy zacząć wiązać pojedynczo udka za końcówkę nogi, wystarczy mocno obwiązać i zacisnąć tak aby sznurek się nie zsunął.

    Kolejny etap to suszenie, musimy znaleźć suche, zimne i przewiewne miejsce gdzie powiesimy nasze ćwiartki na ok 12 godzin, skórka kurczaka przy wędzeniu nie może być mokra, gdy jest sucha kolor jest ładniejszy i nic się do niej nie przykleja.

    Po tym czasie należy dobrze przygotować wędzarnię, kilka godzin przed wędzeniem rozpalamy ogień i przepalamy aby ją dokładnie wysuszyć.

    Ćwiartki wieszamy w wędzarni i wędzimy w 65 stopniach przez ok 3 godziny w dymie bukowym, po tym czasie kurczaki wyciągamy i wieszamy do ostygnięcia tak aby odpoczęły i stężały.

    Cała procedura wędzenia udek z kurczaka jest zakończona !!!

    Smacznego !!! :-)


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń