Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet warzywny piekłam nie raz. Ale jeszcze nigdy w wersji całkowicie vege. Postanowiłam, że własnie teraz – przed Świętami – sprawdzę przepis na pasztet idealny dla wegan. Z resztą – nie musicie być weganami, żeby go upiec. To propozycja idealna na wielkanocny stół. Kluczem do tego pasztetu są przyprawy – jeśli dacie ich skromnie to wyjdzie on mdły i byle jaki. Jeśli ich nie pożałujecie to efekt Was na pewno zaskoczy.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1594
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1594
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Składniki
Kalafiora orz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oleju, sól oraz pierz oraz czosnek i całość wymieszać. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż do miękkości. W garnku zagotować 250 ml wraz z solą, a w momencie kiedy zacznie wrzeć wsypać opłukaną kaszę jaglaną. Gotować ją przez 12-15 minut aż wciągnie całą wodę.
Upieczone warzywa wraz z kaszą jaglaną oraz pietruszką zmielić w maszynce lub zmiksować blenderze. Dodać przyprawy oraz zmielone pestki i całość wymieszać. Masę przełożyć do 2 mniejszych lub 1 dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można przyozdobić różyczkami kalafiora lub ziołami – ja użyłam rozmarynu. Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez około 35-45 minut. Następnie wyciągamy go z pieca, studzimy i przekładamy do lodówki. Radzę by kroić go dopiero następnego dnia – wtedy nie będzie się rozpadał bo masa się dobrze zwiąże.