Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z tortilli to smaczna i zdrowa opcja posiłku, którą możesz przygotować zarówno na lunch, jak i imprezę. Tortilla jest na tyle wszechstronna, że można użyć jej do różnych diet i preferencji smakowych. W tym wydaniu jest to wersja bezmięsna, która z pewnością zaskoczy niejedną osobę swoim smakiem, a w roli "mięsa" użyte zostały boczniaki. Z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw, całość smakuje wyśmienicie.
Patelnia, praska, nóż, deska do krojenia
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2826
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 1181
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2826
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 1181
Składniki
Boczniaki oczyść i pokrój wzdłuż na paski. Przygotuj miskę i przerzuć boczniaki. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wysmaruj nią boczniaki. Dodaj przyprawy do boczniaków: sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka i wymieszaj całość. Odstaw na 10 minut do przegryzienia się smaków. Pamiętaj, że przyprawa do kurczaka może być również słona, więc nie dodawaj za dużo soli, w razie potrzeby dosolisz przy smażeniu.
Pokrój warzywa. Paprykę pokrój w paski. Ogórek w cienkie plastry, a cebulę w piórka. Suszone pomidory podziel na mniejsze części, np. dzieląc pomidor na pół.
Na patelni dodaj łyżkę oleju. Smaż boczniaki z obu stron przez około 5 minut, aż grzyby staną się miękkie. Posmakuj grzyby, czy są miękkie i czy nie wymagają dodatku przypraw.
Na środku każdego placka rozłóż warstwę sałaty lub rukoli, a następnie dodaj warzywa oraz boczniaki - proporcjonalnie do 4 sztuk.
Przygotuj sos czosnkowy. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, dodaj soli i pieprzu oraz oregano. Polej sosem wnętrze tortilli i przemieszaj. Dodaj w tym czasie również sos sriracha lub inny ulubiony sos. Dopraw całość oregano i bazylią.
Złóż dolny brzeg tortilli, a następnie zawiń boki, formując jak roladę. Tak złożoną tortillę można jeszcze przypiec na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Dla ułatwienia jedzenia połowę dolnej części tortilli możesz zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!