Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 18860
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8830
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 681
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8390
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 18860
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8830
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 681
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8390
Składniki
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania. Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody. W większym rondlu rozgrzać olej rzepakowy i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać kilka minut. Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły. Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę. Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy u mnie 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min. Wystudzić, kroić, zajadać. Bardzo dobrze smakuje z ajwarem. Smacznego. Porady Nie można dodać jajek do gorącej masy, bo zrobi się jajecznica.