Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania. Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody. W większym rondlu rozgrzać olej rzepakowy i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać kilka minut. Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły. Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę. Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy u mnie 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min. Wystudzić, kroić, zajadać. Bardzo dobrze smakuje z ajwarem. Smacznego. Porady Nie można dodać jajek do gorącej masy, bo zrobi się jajecznica.