Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że babeczki muszą być tylko słodkie? Tym razem zaskocz swoich gości wielkanocnych i przygotuj wytrawne babeczki, które pięknie zaprezentują się w koszyku ze święconką i na świątecznym stole. Muffiny z wędzonym boczkiem i jajkiem przepiórczym polubią się z sosem tatarskim, klasyczną ćwikłą, sałatką jarzynową lub filiżanką czerwonego barszczu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6142
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9107
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8619
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6142
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9107
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8619
Składniki
Przygotuj ciasto na babeczki. Pokrój boczek w paski i delikatnie przesmaż na suchej patelni. Wbij do miski 2 jajka i roztrzep widelcem lub miotełką. Dodaj mleko, olej, zioła, poszatkowaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem oraz podsmażony boczek. W drugiej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki i powoli przesypuj do płynnej masy, stale mieszając.
Foremki na babeczki wysmaruj masłem. Wyłóż łyżką małą porcję ciasta do wgłębienia foremki i włóż w nią ugotowane przepiórcze jajko. Wierzch przykryj kolejną warstwą ciasta. Ciasto babeczki powinno sięgać do ¾ wysokości foremki. Posyp całość świeżo startym serem.
Piecz babeczki 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu, przestudź i przełóż muffinki z foremek do papilotek w wiosennych kolorach. Babeczki możesz zaserwować na talerzu rzeżuchy.