Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że babeczki muszą być tylko słodkie? Tym razem zaskocz swoich gości wielkanocnych i przygotuj wytrawne babeczki, które pięknie zaprezentują się w koszyku ze święconką i na świątecznym stole. Muffiny z wędzonym boczkiem i jajkiem przepiórczym polubią się z sosem tatarskim, klasyczną ćwikłą, sałatką jarzynową lub filiżanką czerwonego barszczu.
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26726
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 330
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 52
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26726
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 330
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 52
Składniki
Przygotuj ciasto na babeczki. Pokrój boczek w paski i delikatnie przesmaż na suchej patelni. Wbij do miski 2 jajka i roztrzep widelcem lub miotełką. Dodaj mleko, olej, zioła, poszatkowaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem oraz podsmażony boczek. W drugiej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki i powoli przesypuj do płynnej masy, stale mieszając.
Foremki na babeczki wysmaruj masłem. Wyłóż łyżką małą porcję ciasta do wgłębienia foremki i włóż w nią ugotowane przepiórcze jajko. Wierzch przykryj kolejną warstwą ciasta. Ciasto babeczki powinno sięgać do ¾ wysokości foremki. Posyp całość świeżo startym serem.
Piecz babeczki 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu, przestudź i przełóż muffinki z foremek do papilotek w wiosennych kolorach. Babeczki możesz zaserwować na talerzu rzeżuchy.