Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka niepodzielnie rządzą na wielkanocnym stole. Ale przecież nie mogą być jedyną, świąteczną przekąską. Co powiecie na przepyszne galaretki w kształcie jajek, które z pewnością staną się ozdobą waszych stołów? Zobaczcie, jak łatwo można je zrobić.
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 42
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 42
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 336
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 754
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 767
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 42
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 42
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 336
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 754
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 767
Składniki
Przepiórcze jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój na średniej grubości plasterki. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę lub podziel na włókna. Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki.
Jeśli korzystasz z wydmuszek, zrób w każdej z nich niewielką dziurkę oraz dokładnie je oczyść (najlepiej zalej je wrzątkiem). Następnie ustaw każdą w kieliszkach do jajek lub w stojaku - ważnym jest, aby były stabilne i nie przewróciły się.
Do każdej z wydmuszek (lub do foremki) włóż ostrożenie plasterki jajka, groszek, kurczaka oraz marchewkę. Uważaj, aby skorupki nie popękały.
Bulion podgrzej, dopraw solą, pieprzem i octem, a następnie dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej bulion do skorupek, tak aby wypełnił je po brzegi.
Tak przygotowane galaretki w kształcie jajek wstaw do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ostrożnie obierz je ze skorupek. Podawaj z kawałkiem cytryny i chrzanem.