Do góry

Przekąski Przepis na:

Wietnamskie spring rolls z krewetkami

Przepis dnia 2021-08-14
Wietnamskie spring rolls z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4741

Dodano:

Odsłon: 9907

Orzeźwiające i chrupiące wietnamskie sajgonki ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, krewetkami i u mnie dodatkowo z kurczakiem. Pełne aromatycznych ziół: mięty, kolendry i szczypiorku. Spring rolls to doskonały pomysł na letnią przekąskę, przepyszne z niesamowitymi i prostymi sosami do sajgonek: orzechowym i słodko-kwaśnym z chili.

Składniki

  • 8 sztuk papieru różowego
  • około 8 ugotowanych krewetek, przekrojonych wzdłuż na pół
  • 60g suchego makaronu vermicelli (przygotowujemy wg. zaleceń producenta)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka, ugotowana lub upieczona, pokrojona w cienkie plasterki
  • kilka gałązek szczypiorku, mięty i kolendry
  • kilka paseczków żółtej papryki
  • 1-2 marchewki, pokrojone w zapałkę
  • 1-2 ogórki gruntowe, pokrojone w zapałkę
  • liście sałaty, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem
  • Składniki na sos słodko-kwaśny i orzechowy poniżej
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wietnamskie spring rolls z krewetkami

Przygotowanie

  1. Krewetki ugotować w niewielkiej ilości wody na patelni. Do gotowania można dodać odrobinę soli lub trawę cytrynową. Gdy krewetki zmienią kolor na ładny pomarańczowy, natychmiast zdjąć z ognia i odcedzić. Każdą krewetkę przekroić wzdłuż na pół. Upieczony lub ugotowany filet z kurczaka pokroić w cienkie plasterki.
    Makaron ryżowy vermicelli przygotować według zaleceń producenta.
    Przygotować warzywa i zioła.
    Przygotować miseczkę z letnią wodą.

  2. Arkusz papieru ryżowego zamoczyć na około 5 sekund w wodzie, wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub przytrzymać chwilę nad miseczką, aby skapał nadmiar wody. W zależności od rodzaju papieru ryżowego, może być konieczność złożenia ze sobą dwóch arkuszy papieru (jeden na drugim).
    Od razu nakładać dodatki: liść sałaty, mniej więcej 3/4 wielkości papieru ryżowego. Na liściach sałaty układać pozostałe dodatki. Sajgonki ostrożnie zrolować. Układać na drewnianej desce, tak aby nie stykały się ze sobą. Do czasu podania przechowywać przykryte wilgotnym papierowym ręcznikiem.

  3. Gotowe spring rolls podajemy z sosami do maczania. Można posypać sezamem, posiekanym szczypiorkiem i udekorować świeżymi ziołami.

    Sos słodko-kwaśny do maczania:
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki soku z limonki
    1 łyżka sosu sojowego
    4 łyżki gorącej wody
    1 starty ząbek czosnku
    1 łyżka płatków chili
    sezam i posiekany szczypiorek do posypania
    Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszać.

    Sos orzechowy :
    1 łyżka oleju
    1 starty ząbek czosnku
    2-3 łyżki sosu hoisin
    3 łyżki wody
    1,5 łyżki gładkiego masła orzechowego
    posiekane chili oraz orzeszki ziemne do posypania sosu
    Wszystkie składniki staranie ze sobą połączyć.

    Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń