Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-08-2021
Orzeźwiające i chrupiące wietnamskie sajgonki ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, krewetkami i u mnie dodatkowo z kurczakiem. Pełne aromatycznych ziół: mięty, kolendry i szczypiorku. Spring rolls to doskonały pomysł na letnią przekąskę, przepyszne z niesamowitymi i prostymi sosami do sajgonek: orzechowym i słodko-kwaśnym z chili.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 63
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9318
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 974
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1133
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 63
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9318
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 974
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1133
Składniki
Krewetki ugotować w niewielkiej ilości wody na patelni. Do gotowania można dodać odrobinę soli lub trawę cytrynową. Gdy krewetki zmienią kolor na ładny pomarańczowy, natychmiast zdjąć z ognia i odcedzić. Każdą krewetkę przekroić wzdłuż na pół. Upieczony lub ugotowany filet z kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Makaron ryżowy vermicelli przygotować według zaleceń producenta. Przygotować warzywa i zioła. Przygotować miseczkę z letnią wodą.
Arkusz papieru ryżowego zamoczyć na około 5 sekund w wodzie, wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub przytrzymać chwilę nad miseczką, aby skapał nadmiar wody. W zależności od rodzaju papieru ryżowego, może być konieczność złożenia ze sobą dwóch arkuszy papieru (jeden na drugim). Od razu nakładać dodatki: liść sałaty, mniej więcej 3/4 wielkości papieru ryżowego. Na liściach sałaty układać pozostałe dodatki. Sajgonki ostrożnie zrolować. Układać na drewnianej desce, tak aby nie stykały się ze sobą. Do czasu podania przechowywać przykryte wilgotnym papierowym ręcznikiem.
Gotowe spring rolls podajemy z sosami do maczania. Można posypać sezamem, posiekanym szczypiorkiem i udekorować świeżymi ziołami. Sos słodko-kwaśny do maczania: 2 łyżki cukru 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki gorącej wody 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka płatków chili sezam i posiekany szczypiorek do posypania Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszać. Sos orzechowy : 1 łyżka oleju 1 starty ząbek czosnku 2-3 łyżki sosu hoisin 3 łyżki wody 1,5 łyżki gładkiego masła orzechowego posiekane chili oraz orzeszki ziemne do posypania sosu Wszystkie składniki staranie ze sobą połączyć. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Miłego gotowania!