Wigilijne śledzie w śmietanie
Składniki
- 4 płaty śledziowe matiasy
- duże kwaśne jabłko szara reneta
- 2 większe kiszone ogórki
- czerwona cebula
- 200 g śmietany 18 %
- łyżka majonezu
- łyżka listków tymianku może być suszony
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
Składniki
- 4 płaty śledziowe matiasy
- duże kwaśne jabłko szara reneta
- 2 większe kiszone ogórki
- czerwona cebula
- 200 g śmietany 18 %
- łyżka majonezu
- łyżka listków tymianku może być suszony
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku

Etapy przygotowania
Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2 godz. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka również pokroić w kostkę. To samo zrobić z ogórkami. Cebulkę też pokroić w kostkę, ale najdrobniej. Z gałązek tymianku pościągać listki lub użyć suszonego. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i dodać śmietanę, majonez, sok z cytryny. Do smaku dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól. Dokładnie pomieszać. Schłodzić w lodówce ok 2 godz.
Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 50

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 2854

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6747
Ostatnio komentowane przepisy
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 50

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 2854

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6747



Składniki
- 4 płaty śledziowe matiasy
- duże kwaśne jabłko szara reneta
- 2 większe kiszone ogórki
- czerwona cebula
- 200 g śmietany 18 %
- łyżka majonezu
- łyżka listków tymianku może być suszony
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2 godz. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka również pokroić w kostkę. To samo zrobić z ogórkami. Cebulkę też pokroić w kostkę, ale najdrobniej. Z gałązek tymianku pościągać listki lub użyć suszonego. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i dodać śmietanę, majonez, sok z cytryny. Do smaku dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól. Dokładnie pomieszać. Schłodzić w lodówce ok 2 godz.
Smacznego.
Śledziki pod każdą postacią są pyszne :)
Mniam mniam pyszneee.;)
Robię podobnie, są pyszne i obowiązkowe na wigilię!
Super danie.