Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 44
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 44
Składniki
Śledzie wymoczyć w mleku ok 2 godz. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na mniejsze kawałki ok 2 cm.
Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować. Pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania zachować.
Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Wędzone szprotki rozetrzeć z oliwką i dodać na patelnię. Mieszać i dusić na wolnym ogniu. Dodać pokrojone grzyby i wodę. Następnie koncentrat pomidorowy. Dodać do smaku cukier, pieprz młotkowany z kolendrą i sól. Mieszać i dusić kilka minut. Wystudzić.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Na dno słoika wyłożyć 3 łyżki sosu z patelni i 2 łyżki ogórków kiszonych. Teraz warstwa śledzi i kolejne warstwy sosu, ogórków, śledzi. Układać tak do wyczerpania składników. Słoik zamknąć. Wstawić do lodówki żeby smaki się połączyły.
Przed podaniem udekorować np żurawiną i natką pietruszki.
Smacznego.