Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słyszysz „kuchnia włoska”, myślisz – pizza. Dość tych nudów! Zaskocz swoich domowników chrupiącą przekąską, której nadzienie rozpływa się w ustach. W tej wersji stromboli użyjesz suszonych pomidorów, sera i salami, ale możesz także dodać paprykę, duszone pieczarki czy czarne oliwki.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
        
        
                Składniki
Do dużej miski lub miski miksera z końcówką z hakiem do wyrabiania ciasta, dodaj drożdże, ciepłą wodę, oliwę i cukier. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj sól i czosnek w proszku, a następnie mąkę. Zacznij od 200 g mąki i ugniataj ciasto rękami lub mieszaj w mikserze na niskich obrotach. Dodawaj więcej mąki (do jej wykończenia), aż ciasto nie będzie się kleić do rąk lub będzie odchodzić od ścianek miski miksera.
Posmaruj dużą miskę olejem, uformuj ciasto w kulę i umieść ją w misce. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ponakłuwaj ciasto, aby uwolnić powietrze i odstaw do lodówki, aż będzie gotowe do użycia.
Posmaruj dużą miskę olejem, uformuj ciasto w kulę i umieść ją w misce. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ponakłuwaj ciasto, aby uwolnić powietrze i odstaw do lodówki, aż będzie gotowe do użycia.
Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Rozprowadź schłodzony sos pomidorowy na wierzchu ciasta, pozostawiając około 3 cm wokół krawędzi. Na wierzchu rozłóż połowę startej mozarelli, plasterki pepperoni, salami, poszatkowane pomidory suszone, a następnie resztę sera. Posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem i zwiń w ciasny rulon. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie i trudno je zwinąć, możesz odstawić je do lodówki na około 15 minut, co spowoduje jego ponowne utwardzenie i ułatwi pracę.
Posmaruj wierzch ubitym jajkiem i użyj ostrego noża, aby wyciąć ukośne nacięcia, w odległości ok. 3-4 cm od siebie. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 220°C, aż skórka będzie złotobrązowa. Pokrój w plastry i podawaj z ulubionym dipem.