Do góry

Przekąski Przepis na:

Wołowe szaszłyki i skrzydełka w miodowej marynacie

Wołowe szaszłyki i skrzydełka w miodowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 174

To kolejne moje grillowane przekąski :)

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mięsa wołowego wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa.
    Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na godzinę.
    W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu. Szaszłyki grillujemy krótko, aby nie były zbytnio suche i podajemy z sosami i ulubionymi dodatkami.

  2. Przygotowujemy skrzydełka:
    Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie miksujemy. Polewamy skrzydełka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na min. godzinę w chłodne miejsce. Grillujemy często przekręcając i za każdym razem smarujemy pozostałą marynatą.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń