Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypaśne Kanapki z pikantnym sosem i krewetkami to szybka propozycja przekąski idealnej na kolację lub przekąski do piwa. Krewetki można zastąpić piersiami z kurczaka. Zapraszam!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19782
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 431
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6825
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242366
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19782
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 431
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6825
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242366
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw: W równych proporcjach (np. po 1/4 łyżeczki) mieszamy: sól, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobina sproszkowanej ostrej papryki.
Przygotowujemy sos. Na pikantny sos potrzeba: – pół szklanki majonezu – pół szklanki gęstej śmietany – 1/4 szklanki sosu Siracha lub innego ostrego sosu – kilka kropli Tabasco (można zastapić ostrą mieloną papryką) – 1 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka ostrej musztardy – 1 łyżeczka sosu Worcestershire – drobno posiekany szczypiorek – drobno posiekana świeża natka pietruszki – 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę – pół łyżeczki mielonego chili Wszystkie składniki na sos mieszamy i odtsawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 30 minut.
Rozmrażamy i oczyszczamy krewetki z ogonków. Osuszamy je papierowym ręcznikiem. Następnie w miseczce przygotowujemy panierkę: mieszamy mąkę kukurydzianą, pszenną, sól i mieszankę przypraw Cajun. Jajko rozkłócamy widelcem w osobnym naczyniu.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Krewetki obtaczamy w jajku i panierce. Smażymy z obu stron po ok. 2 minut, lub do uzyskania złotego koloru.
Bułki podgrzewamy w piekarniku do momentu, aż skórka będzie chrupiąca. Na każdej bułce układamy listki sałaty, krewetki, polewamy sosem, dodajemy plasterki ogórków korniszonych i pomidora. Smacznego!