Wielkanocna babka może również być na słono z pieczarkami, papryką, mozzarellą i natką pietruszki polecam wypróbować, idealna na świąteczny stół.
Wytrawna babka z pieczarkami i papryką
Składniki
Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 150 g żółtego sera
- 2 szklanki mąki
- Łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki
- 1 papryka czerwona
- 150 g mozzarelli
- Natka pietruszki
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- Po 1/3 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
- Pieprz
Obcjonalnie
- 200 g szynki
Składniki
Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 150 g żółtego sera
- 2 szklanki mąki
- Łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki
- 1 papryka czerwona
- 150 g mozzarelli
- Natka pietruszki
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- Po 1/3 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
- Pieprz
Obcjonalnie
- 200 g szynki

Etapy przygotowania
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju.

Jajka ubij z solą, dodaj olej, mleko, przesianą mąkę z sodą, sok z cytryny oraz starty ser.

Następnie pokrojoną w kostkę paprykę, mozzarelle, natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulę z pieczarkami. Wymieszaj, dodaj pieprz oraz bazylię, oregano i tymianek. Oraz opcjonalnie pokrojoną w kostkę szynkę.

Formę na babkę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą, przelej babkę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Babkę piec około 40 minut w temperaturze 190 st.

Babka idealnie smakuje na ciepło, jak również na zimno.

Przepis w Waszym wykonaniu (15)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 666
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 666



Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 150 g żółtego sera
- 2 szklanki mąki
- Łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki
- 1 papryka czerwona
- 150 g mozzarelli
- Natka pietruszki
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- Po 1/3 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
- Pieprz
- 200 g szynki
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
Jajka ubij z solą, dodaj olej, mleko, przesianą mąkę z sodą, sok z cytryny oraz starty ser.
Następnie pokrojoną w kostkę paprykę, mozzarelle, natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulę z pieczarkami. Wymieszaj, dodaj pieprz oraz bazylię, oregano i tymianek. Oraz opcjonalnie pokrojoną w kostkę szynkę.
Formę na babkę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą, przelej babkę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Babkę piec około 40 minut w temperaturze 190 st.
Babka idealnie smakuje na ciepło, jak również na zimno.
Świetny pomysł! Już mam w ulubionych i z wielką chęcią spróbuję:)
Coś innego gratuluję
Ciekawy pomysł!
Pyszotka:)
Fajniutka ta babka :)