Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spiralne frytki najczęściej sprzedawane są nad polskim morzem, gdzie ziemniaki - dla lepszego smaku - obsypuje się solą i przyprawami. Jak zrobić spiralne ziemniaki, czyli tzw. zakręcone frytki w domu? To nic trudnego. Ta świetna imprezowa przekąska z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Od razu przyciągnie uwagę nietypowym kształtem, a po kilku kęsach - również wyjątkowym smakiem.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1182
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31208
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3633
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4594
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8121
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1182
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31208
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3633
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4594
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8121
Składniki
Ziemniaki dokładnie obierz i oczyść z zabrudzeń. Umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz. Następnie każde warzywo przebij patyczkiem do szaszłyków - tak, aby ziemniak znalazł się dokładnie pośrodku.
Małym nożykiem ostrożnie natnij górę ziemniaka w poziomie, docierając nim do środka warzywa i patyczka. Nacinaj wokół ziemniaka, a dochodząc do początku nacięcia, zjedź nożem nieco niżej. Rozpoczniesz w ten sposób tworzenie z nacięcia spirali, idącej cały czas nieco w dół (podobnie jak niektórzy robią przy obieraniu skórki jabłka).
Gdy ziemniak będzie już odpowiednio nacięty, bardzo powoli rozciągnij go na całej długości patyczka, aby stworzył sprężynkę. Uważaj, bo połączenia pomiędzy jego kolejnymi „poziomami” mogą się rozerwać, jeśli zrobisz to nieostrożnie.
Następnie dopraw z każdej strony do smaku przyprawą do ziemniaków. Do zakręconych frytek sprawdzi się też dobrze ostra, słodka lub wędzona papryka.
Powtórz powyższe czynności dla każdego z ziemniaków. Następnie na głębokiej i szerokiej patelni dobrze rozgrzej sporą ilość oleju. Połóż ostrożnie spiralne ziemniaki (olej powinien zaskwierczeć) i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Sprężynka powinna ładnie się zarumienić.
Usmażone odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posyp solą do smaku. Zakręcone ziemniaki podawaj od razu - do obiadu albo np. z dodatkiem ketchupu czy majonezu.