Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spiralne frytki najczęściej sprzedawane są nad polskim morzem, gdzie ziemniaki - dla lepszego smaku - obsypuje się solą i przyprawami. Jak zrobić spiralne ziemniaki, czyli tzw. zakręcone frytki w domu? To nic trudnego. Ta świetna imprezowa przekąska z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Od razu przyciągnie uwagę nietypowym kształtem, a po kilku kęsach - również wyjątkowym smakiem.
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 35
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 115
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 35
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 115
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Składniki
Ziemniaki dokładnie obierz i oczyść z zabrudzeń. Umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz. Następnie każde warzywo przebij patyczkiem do szaszłyków - tak, aby ziemniak znalazł się dokładnie pośrodku.
Małym nożykiem ostrożnie natnij górę ziemniaka w poziomie, docierając nim do środka warzywa i patyczka. Nacinaj wokół ziemniaka, a dochodząc do początku nacięcia, zjedź nożem nieco niżej. Rozpoczniesz w ten sposób tworzenie z nacięcia spirali, idącej cały czas nieco w dół (podobnie jak niektórzy robią przy obieraniu skórki jabłka).
Gdy ziemniak będzie już odpowiednio nacięty, bardzo powoli rozciągnij go na całej długości patyczka, aby stworzył sprężynkę. Uważaj, bo połączenia pomiędzy jego kolejnymi „poziomami” mogą się rozerwać, jeśli zrobisz to nieostrożnie.
Następnie dopraw z każdej strony do smaku przyprawą do ziemniaków. Do zakręconych frytek sprawdzi się też dobrze ostra, słodka lub wędzona papryka.
Powtórz powyższe czynności dla każdego z ziemniaków. Następnie na głębokiej i szerokiej patelni dobrze rozgrzej sporą ilość oleju. Połóż ostrożnie spiralne ziemniaki (olej powinien zaskwierczeć) i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Sprężynka powinna ładnie się zarumienić.
Usmażone odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posyp solą do smaku. Zakręcone ziemniaki podawaj od razu - do obiadu albo np. z dodatkiem ketchupu czy majonezu.