Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Zakręcone frytki
  • Przekąski
  • Przepis na

Zakręcone frytki

14.07.2025 Odsłon: 7488
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Szukasz ciekawego sposobu na podanie ziemniaków, który zaskoczy domowników lub gości? Zakręcone frytki na patyku to nie tylko pyszna przekąska, ale też świetna zabawa w kuchni. Wyglądają efektownie, chrupią przy każdym kęsie, a do ich przygotowania wystarczą podstawowe składniki, które zwykle masz już w domu. To doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego obiadu albo zaserwowanie czegoś wyjątkowego podczas domowej imprezy.

Zakręcone frytki to nic innego jak spiralnie nacięte ziemniaki, które po rozciągnięciu i usmażeniu przypominają ziemniaczaną sprężynkę. Możesz przyprawić je na wiele sposobów. Podane na patyczkach nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają jak z food trucka lub festiwalowego stoiska. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zakręcone frytki - przepis na przekąskę

Przygotowanie frytek zakręconych może wydawać się skomplikowane, ale z odrobiną cierpliwości i precyzji efekt na pewno cię zachwyci. Kluczowym elementem tego przepisu jest odpowiednie nacięcie ziemniaka - to właśnie ono decyduje o spiralnym kształcie i ostatecznym wyglądzie frytki. Najlepiej wybierać ziemniaki średniej wielkości i o podłużnym kształcie - łatwiej je wtedy równomiernie naciąć i rozciągnąć na patyczku. Dobrze, aby były to ziemniaki typu B lub C, które po usmażeniu będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Przy nacinaniu ziemniaka bardzo ważna jest precyzja. Nożyk powinien być ostry, a ruchy płynne. Warto zacząć powoli, nie spieszyć się - po kilku próbach nabierzesz wprawy. Nacięcie powinno prowadzić lekko po spirali w dół, a jego głębokość musi sięgać aż do patyczka. Dzięki temu ziemniak nie tylko dobrze się rozciągnie, ale także równomiernie usmaży. Jeśli spirala się przerwie - nic straconego. Można ją delikatnie ułożyć na patelni i nadal uzyskać świetny efekt.

Kiedy frytki są już rozciągnięte i przyprawione, pamiętaj o odpowiednim rozgrzaniu oleju - powinien być dobrze nagrzany, ale nie dymiący. Najlepiej sprawdzi się głęboka patelnia lub garnek, w którym frytki będą miały swobodę smażenia. Nie wkładaj ich zbyt wiele naraz - lepiej smażyć je partiami, aby olej nie stracił temperatury i frytki nie nasiąkały tłuszczem. Dwie minuty z każdej strony powinny wystarczyć, aby uzyskać złocistą, chrupiącą skórkę.

Po usmażeniu koniecznie odsącz zakręcone frytki na papierowym ręczniku - dzięki temu będą lżejsze i mniej tłuste. Na koniec możesz jeszcze doprawić je solą lub ulubionymi dodatkami.

Zakręcone frytki z piekarnika - sposób przyrządzenia

Przestawiliśmy ci, jak zrobić zakręcone frytki. Przepis podany przez nas przedstawia przygotowanie ich na patelni. Jednak jeśli chcesz przygotować nieco lżejszą wersję, to mamy dla ciebie rozwiązanie. Zakręcone frytki z piekarnika to równie smaczna alternatywa.

Samo przygotowanie ziemniaków niczym się nie różni, zmienia się jedynie sposób obróbki termicznej. Ułóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Przed pieczeniem skrop je oliwą z oliwek lub olejem roślinnym i dokładnie obtocz w przyprawach - świetnie sprawdzi się mieszanka przyprawy do ziemniaków, słodkiej lub wędzonej papryki, czosnku w proszku czy ziół prowansalskich. Nie żałuj przypraw - to one nadają frytkom charakteru.

Nagrzej piekarnik do 200-210°C (z termoobiegiem, jeśli masz taką możliwość). Piecz przez ok. 25-30 minut, w zależności od grubości spirali i rodzaju ziemniaków. W połowie czasu pieczenia możesz delikatnie obrócić frytki zakręcone, aby równomiernie się zarumieniły. Gotowe powinny być złociste, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Z czym podać zakręcone frytki na patyku?

Zakręcone ziemniaki na patyku to nie tylko efektowna, ale też bardzo uniwersalna przekąska. Ich chrupiąca struktura i delikatny smak sprawiają, że świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Oto propozycje, z czym najlepiej je połączyć: 

  • klasyczne sosy - ketchup, majonez, czosnkowy; 
  • sosy na ciepło - serowy lub barbecue; 
  • dodatek do mięsa - idealne na grilla lub obiad; 
  • wegetariańskie dodatki - sałatki i warzywa; 
  • dania street foodowe. 

Podsumowując, zakręcone ziemniaki na patyku można zaserwować na wiele sposobów - wszystko zależy od okazji i twojej kulinarnej fantazji. W każdej wersji będą wyglądać efektownie i doskonale smakować.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14029

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 835

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 868

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60880

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 719

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1450

do 30 min 30 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14029

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 835

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 868

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60880

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 719

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1450

do 30 min 30 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Zakręcone frytki
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 8 ziemniaków,
  • sól (do smaku),
  • opakowanie przyprawy do ziemniaków,
  • olej (do smażenia).
Sposób przygotowania:
1

Ziemniaki dokładnie obierz i oczyść z zabrudzeń. Umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz. Następnie każde warzywo przebij patyczkiem do szaszłyków - tak, aby ziemniak znalazł się dokładnie pośrodku.

2

Małym nożykiem ostrożnie natnij górę ziemniaka w poziomie, docierając nim do środka warzywa i patyczka. Nacinaj wokół ziemniaka, a dochodząc do początku nacięcia, zjedź nożem nieco niżej. Rozpoczniesz w ten sposób tworzenie z nacięcia spirali, idącej cały czas nieco w dół (podobnie jak niektórzy robią przy obieraniu skórki jabłka).

3

Gdy ziemniak będzie już odpowiednio nacięty, bardzo powoli rozciągnij go na całej długości patyczka, aby stworzył sprężynkę. Uważaj, bo połączenia pomiędzy jego kolejnymi „poziomami” mogą się rozerwać, jeśli zrobisz to nieostrożnie.

4

Następnie dopraw z każdej strony do smaku przyprawą do ziemniaków. Do zakręconych frytek sprawdzi się też dobrze ostra, słodka lub wędzona papryka.

5

Powtórz powyższe czynności dla każdego z ziemniaków. Następnie na głębokiej i szerokiej patelni dobrze rozgrzej sporą ilość oleju. Połóż ostrożnie spiralne ziemniaki (olej powinien zaskwierczeć) i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Sprężynka powinna ładnie się zarumienić.

6

Usmażone odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posyp solą do smaku. Zakręcone ziemniaki podawaj od razu - do obiadu albo np. z dodatkiem ketchupu czy majonezu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki