Do góry

Przekąski Przepis na:

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 387

Dodano:

Odsłon: 157

Pierwszy raz zrobiłam zakwas z buraków. Zdecydowałam się ukisić barszcz czerwony w domu, ponieważ jest on o wiele smaczniejszy, niż ten ze sklepu i bardziej intensywny. Buraki można nawet zalać 3 razy i uzyskać ponownie sok buraczany. Poza tym buraki z zakwasu można wykorzystać do sałatek, zup, innych potraw. Zakwas można także pić, np. po szklance dziennie - jest bardzo zdrowy! Zakwas działa na organizm oczyszczająco i poprawia pracę wielu narządów. Zachęcam do zrobienia :-)

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (lub kapusty kiszonej)
  • słoik lub gliniany garnek (ja użyłam 2 litrowego słoika)
  • gaza
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zakwas z buraków

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na 4 części, aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię. Buraki ułożyć ciasno w słoiku, naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie pokrojony czosnek, ziele angielski i liście laurowe powciskać między buraki.

  2. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Następnie słoik przykryć gazą, przytrzymując ją gumką i ustawić w ciemnym, ciepłym miejscu na około 5 - 7 dni. Dzięki dodaniu soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej, przyspieszymy proces kiszenia buraków. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, ale jest ryzyko, że kromka spleśnieje.

  3. Codziennie zaglądać do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Po 5-7 dniach zebrać pianę i całość przecedzić parę razy przez gazę. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę. Sok buraczkowy wlać do butelek lub do litrowych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki. Można przechowywać go kilka tygodni.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 01 czerwca Droga Pani, nie chcę sie tu wymądrzać ,ani nie jestem żadnym autorytetem ,ale drogą prób i błędów zrobiłem zakwas z buraków.
Piękny,klarowny zakwas.
Przyprawy owszem , ale słój był szczelnie zamknięty , bez żadnego otwierania , bez przykrywania pieluchami , ściereczkami , bez zbierania szumowin , pleśni, bo nic takiego nie ma. Zamknięty słoik tylko raz dziennie potrząsałem ,ale proces fermentacji musi być bez dostępu powietrza. Oto cała tajemnica.
Proszę się na mnie nie gniewać za te uwagi...
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń