Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz zrobiłam zakwas z buraków. Zdecydowałam się ukisić barszcz czerwony w domu, ponieważ jest on o wiele smaczniejszy, niż ten ze sklepu i bardziej intensywny. Buraki można nawet zalać 3 razy i uzyskać ponownie sok buraczany. Poza tym buraki z zakwasu można wykorzystać do sałatek, zup, innych potraw. Zakwas można także pić, np. po szklance dziennie - jest bardzo zdrowy! Zakwas działa na organizm oczyszczająco i poprawia pracę wielu narządów. Zachęcam do zrobienia :-)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 532
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8544
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10110
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2892
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 532
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8544
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10110
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2892
Składniki
Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na 4 części, aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię. Buraki ułożyć ciasno w słoiku, naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie pokrojony czosnek, ziele angielski i liście laurowe powciskać między buraki.
Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Następnie słoik przykryć gazą, przytrzymując ją gumką i ustawić w ciemnym, ciepłym miejscu na około 5 - 7 dni. Dzięki dodaniu soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej, przyspieszymy proces kiszenia buraków. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, ale jest ryzyko, że kromka spleśnieje.
Codziennie zaglądać do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Po 5-7 dniach zebrać pianę i całość przecedzić parę razy przez gazę. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę. Sok buraczkowy wlać do butelek lub do litrowych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki. Można przechowywać go kilka tygodni. Smacznego!