Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekana papryka z brokułami i risotto

Zapiekana papryka z brokułami i risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 2310 Ocena: 51299

Dodano:

Odsłon: 1072

Aromatyczny pomysł na bezmięsna przystawkę.

Składniki

  • 4 kolorowe papryki
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 mały brokuł
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekana papryka z brokułami i risotto

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem.

    Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

    Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń