Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka na cieście francuskim

Zapiekanka na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 976

Pomysł na szybką zapiekankę z gotowego ciasta francuskiego, brokuła, papryki, cukinii, kiełbasy salami i sera. Prosta, szybka i smaczna przekąska na ciepło.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • kiełbasa salami 10 plastrów
  • brokół 1 szt mały
  • papryka czerwona 1 szt
  • cukinia 1 szt mała
  • ser mozzarella 15 dag
  • keczup łagodny 4 łyżki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, układamy na blaszce i brzegi zawijamy do środka by utworzyć wyższy brzeg.
    Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-5 min., odsączamy i studzimy.
    Cukinie /jeśli ma twardą skórkę - obieramy, jeśli ma dużo nasion - wykrawamy gniazda nasienne/ kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą i odstawiamy na 10 min a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Paprykę kroimy w kostkę.
    Keczup mieszamy z ziołami prowansalskimi i rozsmarowujemy na cieście francuskim. Następnie układamy plasterki kiełbasy salami, cukinię, brokuł i paprykę.

  2. Całość posypujemy startą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy ok. 2-25 min - aż brzegi ciasta zrumienią się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń