Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2746
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 728
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 77
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2746
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 728
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 77
Składniki
Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut. Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki. Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut. Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem. Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.