Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka z bułkami i winem

Przepis dnia 2014-08-24
Zapiekanka z bułkami i winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 932 Ocena: 17575

Dodano:

Odsłon: 23266

Prosta zapiekanka o delikatnym serowo-winnym smaku.

Składniki

  • 4 bułki wrocławskie
  • pół szklanki białego wina
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 8 plasterków ulubionego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól ,pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z bułkami i winem

Przygotowanie

  1. Bułki pokroiłem w plasterki i polałem winem. Cebulę obrałem i pokroiłem w drobna kostkę.
    Wysmarowałem masłem żaroodporną formę. Pozostałe masło rozgrzałem na patelni i zeszkliłem na nim cebulę. Ser przyciąłem do wielkości odpowiadającej rozmiarowi plasterków bułki. Nakryłem kawałki bułki serem i ułożyłem „dachówkowo” w formie.
    Jajka roztrzepałem widelcem ze śmietaną , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , polałem zapiekankę. Rozłożyłem na wierzchu podsmażoną cebulę i wstawiłem na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni .
    W międzyczasie posiekałem szczypiorek i podałem gorącą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 21 sierpnia 2014 Jestem pod wrażeniem, że ze zwykłych wrocławskich bułeczek zrobiłeś takie wyśmienite danie. Rewelacja! :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 21 sierpnia 2014 fotka rozłożyła mnie na łopatki, zakochałam się w tym vintage'owym zeszycie z duszą :-D Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna 21 sierpnia 2014 Cudowne zdjęcie! Stary zeszyt z przepisami w tle <3 Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń