Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na proste, a zarazem efektowne danie na obiad lub imprezę ze znajomymi? Nasze zapiekanki pieczarkowe z pewnością oczarują Twoich gości i zaspokoją ich ochotę na nieco zdrowszą wersję fast foodu.
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto na pizzę, zawsze się udaje i jest wyjątkowo...
Odsłon: 223561
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 475
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2910
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto na pizzę, zawsze się udaje i jest wyjątkowo...
Odsłon: 223561
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 475
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2910
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe na bułki do zapiekanek. Pamiętaj, by uformować podłużne wałeczki z ciasta.
Do miseczki wkrusz świeże drożdże, dodaj letnie mleko, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż rozczyn wyrośnie i zwiększy swoją objętość.
Do drugiego naczynia wsyp mąkę, wlej rozczyn, letnią wodę, łyżkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieć ciasto ręką. Ciasto powinno być sprężyste i nieklejące się do ręki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu ciasto podziel na kilka mniejszych kawałków i wyrób z nich podłużne wałeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz. Każdy wałeczek z ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną sezamu. Odstaw bułki do podrośnięcia na 10 minut. Wstaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Bułki piecz przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Bułki powinny wyjść rumiane i po przestygnięciu mięciutkie. Każdą przekrój wzdłuż na pół.
Umyj i posiekaj na drobno pieczarki. Posiekaj na drobno cebulkę i podsmaż na małej ilości oleju. Gdy się lekko zeszkli, dodaj pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie nastaw piekarnik z funkcją grilla, jeśli ją masz, na 190 stopni Celsjusza.
Na połówkę bułki wysyp startą mozzarellę lub inny ulubiony ser. Następnie nałóż farsz i posyp większą ilością sera. Piecz zapiekanki przez 10 minut. Po upieczeniu zapiekanki możesz podać z ulubionym sosem lub ketchupem. Wierzch możesz oprószyć posiekaną natką pietruszki lub prażoną cebulką.