Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki z pastą jajeczną to znakomity pomysł na wykorzystanie czerstwych bułek. Równie dobrze jednak możesz przygotować to danie ze świeżego pieczywa. Takie grzanki mogą stanowić pożywne śniadanie. Świetnie sprawdzą się także w roli poczęstunku dla niespodziewanych gości. Jeśli nie masz w domu wszystkich wymienionych składników, zastąp je podobnymi. Zamiast makreli możesz użyć tuńczyka z puszki, a rzodkiewki zastąpić kawałkiem czerwonej cebuli.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15501
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15501
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Włóż ostrożnie (by nie popękały) do gotującej się wody. Gotuj przez 8-10 minut. Schłodź i obierz ze skorupek. Rozgnieć widelcem lub posiekaj.
Posiekaj drobno wędzoną makrelę. Pokrój w kosteczkę rzodkiewki. Połącz makrelę, rzodkiewki i jajka w misce. Dodaj szczypiorek i majonez. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw pastę na pół godziny, by przegryzły się smaki.
Przekrój bułki wzdłuż na 2-3 części. Każdą kromkę posmaruj masłem. Wstaw na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Gdy bułki się przyrumienią, wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygną. Nałóż na każdą kromkę porcję pasty jajecznej.