Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki z pastą jajeczną to znakomity pomysł na wykorzystanie czerstwych bułek. Równie dobrze jednak możesz przygotować to danie ze świeżego pieczywa. Takie grzanki mogą stanowić pożywne śniadanie. Świetnie sprawdzą się także w roli poczęstunku dla niespodziewanych gości. Jeśli nie masz w domu wszystkich wymienionych składników, zastąp je podobnymi. Zamiast makreli możesz użyć tuńczyka z puszki, a rzodkiewki zastąpić kawałkiem czerwonej cebuli.
Polecam.
Odsłon: 558
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 132
Ciasto ziemniaczane z dodatkiem warzyw i fileta z kurczaka to świetne danie o...
Odsłon: 316
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 558
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 132
Ciasto ziemniaczane z dodatkiem warzyw i fileta z kurczaka to świetne danie o...
Odsłon: 316
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 122
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Włóż ostrożnie (by nie popękały) do gotującej się wody. Gotuj przez 8-10 minut. Schłodź i obierz ze skorupek. Rozgnieć widelcem lub posiekaj.
Posiekaj drobno wędzoną makrelę. Pokrój w kosteczkę rzodkiewki. Połącz makrelę, rzodkiewki i jajka w misce. Dodaj szczypiorek i majonez. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw pastę na pół godziny, by przegryzły się smaki.
Przekrój bułki wzdłuż na 2-3 części. Każdą kromkę posmaruj masłem. Wstaw na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Gdy bułki się przyrumienią, wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygną. Nałóż na każdą kromkę porcję pasty jajecznej.