Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że zapiekanki muszą być płaskie... można je zrobić inaczej. Jakiś czas temu robiłam w ten sposób faszerowaną cukinię (przepis znajdziesz na moim profilu), dlatego zrobiłam takie zapiekanki z bagietek z serem i pieczarkami. Można je też zrobić jako przekąskę imprezową. Bardzo prosty sposób, a z wydrążonych bagietek powstała pyszna zapiekanka, także nic się nie zmarnowało :-)
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1418
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14936
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 954
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1418
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14936
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 954
Składniki
Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę. Chwilę smażyć i dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Wystudzić i przełożyć do miski. W misce pieczarki wymieszać z tartym serem. Z bagietki odciąć piętki i całość pokroić na ok. 5 cm kawałki (mnie wyszło 12 sztuk). Ostrym nożem wydrążyć środki i je odłożyć (można je wykorzystać jako grzanki do zupy lub do zapiekanki, którą znajdziecie na moim profilu). Każdy kawałek od środka wysmarować oliwą doprawioną solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Następnie bagietki faszerować pieczarkami i odstawić na blaszkę lub okrągłą formę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut do zrumienienia. Polecam te zapiekanki, bo są pyszne :-) SMACZNEGO!!!