Zapiekanki z pieczarkami i serem to doskonały pomysł na domowy fast food. Przygotujesz go z prostych składników, a do tego masz pewność, że są przygotowane ze sprawdzonych produktów spożywczych. Możesz je urozmaicić szynką, kurczakiem albo mięsem, które pozostało po obiedzie.
Zapiekanki z pieczarkami i serem
Składniki
- 2 długie bagietki
- odrobina oliwy do skropienia
Sos:
- 200 g passaty pomidorowej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Farsz:
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g mozzarelli
- olej do smażenia
- kilka listków bazylii do dekoracji
Składniki
- 2 długie bagietki
- odrobina oliwy do skropienia
Sos:
- 200 g passaty pomidorowej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Farsz:
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g mozzarelli
- olej do smażenia
- kilka listków bazylii do dekoracji

Etapy przygotowania
W małym rondelku połącz passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dodaj oregano, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Podgrzej aż sos się zagotuje, a potem zmniejsz moc palnika do minimum. Po kilku minutach odstaw.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie odstaw farsz do lekkiego przestygnięcia.
Bagietki przekrój na mniejsze części. Ser mozzarella zetrzyj na tarce. Każdy kawałek skrop delikatnie oliwą, aby pieczywo było chrupiące po upieczeniu. Rozsmaruj warstwę sosu pomidorowego, ułóż pieczarki i przykryj serem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra dół. Ułóż zapiekanki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a bagietki będą chrupiące. Bazylię porwij w ręku i udekoruj zapiekanki z pieczarkami i serem tuż przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 50

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 75
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 50

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 75



Składniki
- 2 długie bagietki
- odrobina oliwy do skropienia
- 200 g passaty pomidorowej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g mozzarelli
- olej do smażenia
- kilka listków bazylii do dekoracji
W małym rondelku połącz passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dodaj oregano, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Podgrzej aż sos się zagotuje, a potem zmniejsz moc palnika do minimum. Po kilku minutach odstaw.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie odstaw farsz do lekkiego przestygnięcia.
Bagietki przekrój na mniejsze części. Ser mozzarella zetrzyj na tarce. Każdy kawałek skrop delikatnie oliwą, aby pieczywo było chrupiące po upieczeniu. Rozsmaruj warstwę sosu pomidorowego, ułóż pieczarki i przykryj serem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra dół. Ułóż zapiekanki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a bagietki będą chrupiące. Bazylię porwij w ręku i udekoruj zapiekanki z pieczarkami i serem tuż przed podaniem.
Smakowite i kuszące smakiem i wyglądem zapiekanki.;)