Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki z pieczarkami i serem to doskonały pomysł na domowy fast food. Przygotujesz go z prostych składników, a do tego masz pewność, że są przygotowane ze sprawdzonych produktów spożywczych. Możesz je urozmaicić szynką, kurczakiem albo mięsem, które pozostało po obiedzie.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 291
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 184
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 550
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 291
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 184
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 550
Składniki
W małym rondelku połącz passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dodaj oregano, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Podgrzej aż sos się zagotuje, a potem zmniejsz moc palnika do minimum. Po kilku minutach odstaw.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie odstaw farsz do lekkiego przestygnięcia.
Bagietki przekrój na mniejsze części. Ser mozzarella zetrzyj na tarce. Każdy kawałek skrop delikatnie oliwą, aby pieczywo było chrupiące po upieczeniu. Rozsmaruj warstwę sosu pomidorowego, ułóż pieczarki i przykryj serem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra dół. Ułóż zapiekanki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a bagietki będą chrupiące. Bazylię porwij w ręku i udekoruj zapiekanki z pieczarkami i serem tuż przed podaniem.