Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielu osób ten przepis będzie wspomnieniem z dawnych lat. Zobacz, w jaki sposób Ewa Wachowicz przygotowała klasyczne zapiekanki w 452. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 15
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 30
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 15
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 30
Składniki
Bagietkę przekroić na pół a następnie przeciąć wzdłuż. Posmarować masłem, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (w piecyku włączyć funkcję grillowania).
Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule. Gdy zacznie się złocić wrzucić grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i usmażyć.
Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na zrumienionych bagietkach rozłożyć pieczarkowy farsz. Posypać serem. Zapiec w piekarniku (180 st. C, funkcja grillowania).
Przygotuj sos holenderski. Masło roztopić. Do żółtek dodać sok z cytryny. Posolić i ubić. Cały czas ubijając wlać gorące masło. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i ubijać dalej. Odstawić do przestudzenia.
Zapiekanki podawać z sosem holenderskim. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.