Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielu osób ten przepis będzie wspomnieniem z dawnych lat. Zobacz, w jaki sposób Ewa Wachowicz przygotowała klasyczne zapiekanki w 452. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 57
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 409
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 57
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 409
Składniki
Bagietkę przekroić na pół a następnie przeciąć wzdłuż. Posmarować masłem, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (w piecyku włączyć funkcję grillowania).
Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule. Gdy zacznie się złocić wrzucić grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i usmażyć.
Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na zrumienionych bagietkach rozłożyć pieczarkowy farsz. Posypać serem. Zapiec w piekarniku (180 st. C, funkcja grillowania).
Przygotuj sos holenderski. Masło roztopić. Do żółtek dodać sok z cytryny. Posolić i ubić. Cały czas ubijając wlać gorące masło. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i ubijać dalej. Odstawić do przestudzenia.
Zapiekanki podawać z sosem holenderskim. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.