Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowe zapiekanki z pieczarkami wypełnione po brzegi serem to idealna propozycja na pyszną kolację lub przekąskę. Z dodatkiem pomidorków koktajlowych są rewelacyjne w smaku, chrupiące, z ciągnącym się serem... po prostu pycha. Poniżej przepis na 6 sztuk, polecam spróbować.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. W misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki lekko wystudzić i wymieszać z tartym serem, trochę sera odłożyć do posypania zapiekanek. Ser pokroić na podłużne małe kawałki. Pomidorki pokroić na połówki. Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt. Podzielić go na 6 równych małych prostokątów. Na brzegach ułożyć po kilka podłużnych kawałków sera i zwinąć je do środka, ale tak, żeby środek pozostał pusty, bo będziemy do niego wkładać farsz z pieczarek. Zwinięte kawałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć porcję farszu i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!