Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy kochają pizzę, jednak jeśli chcesz tym daniem zaskoczyć gości, zaserwuj ją w nietuzinkowy sposób. Zamiast okrągłego placka, zrób wieniec! Przepis pochodzi z 497. odcinka programu "Ewa gotuje".
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 20
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 33
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 2319
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 20
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 33
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 2319
Składniki
Trójkąty posmaruj oliwą i posyp czarnuszką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i upiecz na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi sosami. Jedz odrywając po kawałku.
Do rondelka wlej wodę i mleko. Podgrzej. Wyłącz kuchenkę i wkrusz drożdże. Posłódź łyżeczką cukru. Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw.
Zrób nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzucić i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp oregano i bazylię. Wlej przecier pomidorowy. Dodaj koncentrat. Posól. Wymieszaj i odstaw.
Mąkę przesiać do miski. Wlać zaczyn. Przyprawić solą. Wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i zostawić w spokoju do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość rozciągnąć je na kształt krążka i umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku ułóż talerzyk – dnem do góry. Dociśnij. Talerzyk zabierz a ciasto natnij tak, by na środku powstało 8 trójkątów.
Brzeg ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na sosie ułóż pokrojone suszone pomidory, oliwki i paprykę. Posyp tartą mozzarellą. Każdy trójkąt zawiń w taki sposób, by przykrył nadzienie (koniuszek schowaj pod ciastem).