Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1368
Dodano: 09.02.2011
Odsłon: 15839
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mortadelę kroimy pod skosem w cienkie plastry(mi wyszło ok 20 plastrów). Boczek kroimy cieniutko na plastry(ilość taka sama, jak ilość plastrów mortadeli). Ogórki kroimy na ćwiartki a paprykę w dość cienkie paski.
Plastry mortadeli smarujemy musztardą. Następnie nakładamy na dole plastrów: boczek i po jednym paseczku papryki i ogórka. Na to nakładamy po kropli ketchupu(wielkości ziarnka grochu) i posypujemy delikatnie przyprawami. Zwijamy mortadelę uważając by składniki nie wypadły, zaciskamy mocno i spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowane zawijańce obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano.
Zawijańce smakują zarówno jako danie obiadowe(podane z ziemniaczkami i pyszną surówką) jak i "coś na ząb" np. na imprezie :) Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Kurka_domowa 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Ja też gdzieś w szufladzie chomikuję ten przepis - na zdjęciu wyglądają tak apetycznie, że pewnie wykorzystam go prędzej niż myślałam :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

iwona_s 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
przyznam się, że nie wiedziałam, iż istnieją wielbiciele mortadeli...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivette 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Smaczne zaskoczenie!:))Pomysł super!:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Również robiłam te roladki i potwierdzam, że są pyszne .2 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
No proszę - z mortadelą też można elegancko się obejść - fajne to :)2 Kto głosował? | Odpowiedz