Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na zdrowe orzechowe kuleczki bez pieczenia. Zrobione ze zblendowanych orzechów i daktyli na bazie masła orzechowego, smakują przepysznie. Warto je jeść, ponieważ jest to doskonały sposób na dostarczenie sobie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są tak bardzo potrzebne dla naszego zdrowia. "Orzechy w ponad 70% składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, węglowodanów i błonnika. Zawierają również wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B, PP, A i E. Orzechy pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne, mają korzystny wpływ na układ krwionośny, regulują poziom cukru we krwi, są też dobre na oczy. Jedyną ich "wadą" jest ich kaloryczność, dlatego trzeba je jeść regularnie, ale z umiarem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94170
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2820
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1665
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2360
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94170
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2820
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1665
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2360
Składniki
Orzechy z daktylami wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie zwarta masa. W misce łączymy masło orzechowe z miodem i czekoladą, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
Z powstałej masy lepimy kuleczki - można je obtoczyć w zmielonych orzechach, kokosach lub jak ja w ziarenkach siemienia lnianego. Trzymamy w lodówce, jeśli zdążymy je tam schować:-) Smacznego!